Turda vazuta prin ochii unei adolescente plecate spre alte zari si reintoarsa femeie implinita dupa 25 de ani.

Turda vazuta prin ochii unei adolescente plecate spre alte zari si reintoarsa femeie implinita dupa 25 de ani.

De multe ori trecem prin propriul nostru oras si suntem destul de putin sensibili la schimbarile survenite de-a lungul timpului pentru ca noi , cei care locuim zi de zi aici , ne-am obisnuit ca urbea sa se schimbe incet sub privirile noastre.

Salina Turda.

Vezi asta : minadestiri.ro/revitalizarea-spatiului-pietonal-din-zona-centrala-a-municipiului-turda/

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand , cineva plecat de zeci de ani din oras , se intoarce si vede transformarile prin care a trecut acesta.

Tiroliana Cheile Turzii.

Absolventa a Liceului Mihai Viteazu promotia 1993 , Aura Woodward a fost o adolescenta care a plecat din Turda acum 25 de ani si s-a intors ca femeie implinita alaturi de sotul englez si cei doi copii , intr-o vacanta in care a avut timp , in sfarsit , sa ,,bata la pas,, orasul pentru prima data fara a sta cu ochii pe ceas.

Impresiile emotionante le-a pus intr-o postare pe pagina proprie de facebook :

In ultima săptămâna am redescoperit Turda, un oraș pe care îl știu din adolescenta. Pe atunci era unul din cele mai poluate and poluante. In drum spre liceu treceam prin zona industrială, care era intr-o perpetua ceata din cauza fabricii de ciment și a altor fabrici comuniste, extrem de poluante. După 90’ toate aceste fabrici și-au închis treptat porțile și au lăsat in urma sărăcie.

Turda este astăzi intr-o alta liga.

In ultimii ani, a fost reamenajată Salina, o mina de sare din anii 1800. Este spectaculos! Pur și simplu. Este gândită pentru audiențe diferite, de la adolescenti care se alimentează cu adrenalina pana la familii cu copii.

Fostul hotel prăfuit, Potaissa – numele roman al orașului – este acum un hotel cu un spa de poveste. Castrul roman, de la marginea centrului, va fi și el amenajat.

La câțiva km sunt Cheile Turzii, unde cei fără rău de înălțime pot încerca tiroliana, afacere făcută de un tânăr din Cluj, care a lucrat doi ani la Londra sa își strângă banii necesari pentru investiția inițială.

Arhitectura din centrul orașului este tipica unui burg ardelenesc, cu multe cladiri elegante din anii 1700-1900.

In ultimele zile, Primăria a anunțat ca asfaltul din centru va fi înlocuit cu străzi de piatra, iar astăzi in drum spre centru am văzut ca se instalau biciclete electrice.

Transportul in comun este deja in mare parte electric.

Orașul are pe lângă istorie și familii care au făcut istorie. Casa Rațiu este deschisa publicului iar cafeneaua Papion este un deliciu.

All in all, un loc care merita văzut sau redescoperit.

Nu spun ca totul este perfect dar progresul este evident. #SalinaTurda#CasaRatiu#Turda#Potaissa

Fotografie din Salina – Bogdan Nicolae

Entuziasmul doamnei Woodward este pur si simplu sincer si molipsitor si vine din partea unei persoane care apreciaza faptul ca la Turda se pun pe picioare programe de dezvoltare locala , cu resurse locale , patrimoniu care duc la investitii si o viata mai buna.

Centrul istoric al Turzii.

Doamna Woodward a plecat adolescenta din oras , traind din 2000 mai mult la Londra , unde a lucrat la BBC World Service si apoi la 2 fundatii ale Printului Charles.

Ultima este Fundatia Printul de Wales Romania, unde a fost Director Executiv din 2014-2019 iar rolul sau a fost sa puna pe picioare programe de dezvoltare locala.

Foto : life.ro si facebook.com/aura.woodward