Surprinderea satului romanesc in fotografii-,,Fantana,sursa de apa si simbol sacru,, este tematica concursului ,,FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC,,.

Surprinderea satului romanesc in fotografii-,,Fantana,sursa de apa si simbol sacru,, este tematica concursului ,,FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC,,.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionala Cluj organizeaza a XVIII a editie a concursului national ,,FOTOGRAFIA-DOCUMENT ETNOGRAFIC,,.

Consiliul judetean puncteaza pe https://www.facebook.com/cjcluj

„𝐅𝐚𝐧𝐭𝐚𝐧𝐚, 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚 𝐬𝐢 𝐬𝐢𝐦𝐛𝐨𝐥 𝐬𝐚𝐜𝐫𝐮”, 𝐭𝐞𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐧 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐅𝐎𝐓𝐎𝐆𝐑𝐀𝐅𝐈𝐀 – 𝐃𝐎𝐂𝐔𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐄𝐓𝐍𝐎𝐆𝐑𝐀𝐅𝐈𝐂”

🎞🖼📅 Consacratul concurs național „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” (F-DE) își deschide și în acest an porțile tuturor celor care iubesc să surprindă satul românesc în fotografii.

Competiția, organizată anual de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația ArtImage şi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, a ajuns la cea de-a XVIII – a ediție.

🏅🏆Dotat cu premii consistente, concursul are, pe lângă secțiuni generale cu tematică neimpusă, și secțiuni speciale. Subiectul secțiunii tematice este în acest an „Fântâna, sursă de apă și simbol sacru”. Organizatorii așteaptă și la această ediție lucrări pentru secțiunea „Reproducere după fotografia veche”. Termenul limită de trimitere a lucrărilor este 10 octombrie a.c.

📩📷Se primesc fotografii care oglindesc elemente din cultura tradițională, materială sau imaterială, surprinse în comunitățile rurale ale României. Lucrările selectate de juriu sunt premiate și prezentate în cadrul vernisajului organizat în luna noiembrie la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă.

➡️Toate datele necesare înscrierii în concurs (regulamentul și talonul de participare) se găsesc pe site-ul instituției, www.traditiiclujene.ro.

✅Pe lângă concursul care transformă Clujul, toamna, într-o „capitală a fotografiei etnografice” şi care reprezintă rădăcina şi trunchiul proiectului, s-au dezvoltat sub aceeași egidă şi alte proiecte conexe, cum ar fi expozițiile itinerante în țară şi străinătate, editarea albumelor de fotografie sau realizarea unei fototeci.

✍️Menirea acestui proiect este conservarea prin fotografie şi, implicit, suport digital a elementelor de cultură tradițională pe cale de dispariție, realizarea unui fond de fotografie etnografică veche şi recentă, încurajarea artiștilor fotografi să se aplece asupra unui domeniu frumos şi vast, dar supus pieirii şi, nu în ultimul rând, prezentarea în țară şi peste hotare a acestor valori tradiționale.

🗺La invitația unor centre culturale, muzee sau fotocluburi, proiectul F-DE a fost prezentat în peste 20 de orașe din țară și în străinătate. Astfel, „Fotografia – document etnografic” a poposit până acum la: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Craiova, Satu Mare, Sibiu, Târgu Jiu și Târgu Mureș în țară, precum și în Franța, Italia, Polonia și Ungaria.

Vezi si : https://stiriturda.net/sectie-etnografica-pentru-muzeul-de-istorie-turda/?swcfpc=1