Romanii se intreaba daca pot dona plasma dupa vaccinare-vezi ce spune Ministerul Sanatatii.

Romanii se intreaba daca pot dona plasma dupa vaccinare-vezi ce spune Ministerul Sanatatii.

Vezi si aici : stiriturda.net/ministerul-sanatatii-romania-razvan-chereches-explica/?swcfpc=1

Ministerul Sanatatii vine cu precizari vis a vis de donarea de plasma a celor vaccinati anti COVID :

Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19?

Da, persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent.

Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.*În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);

•Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;

• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori.

Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium.

Surse : https://observatoruldesanatate.ro/…/pot-dona-sange…/https://www.redcrossblood.org/…/covid-19-vaccination…https://www.fda.gov/…/updated-information-blood…

Sursa : facebook.com/MinisterulSanatatii