Revenirea elevilor in clase-pericolul dependentei de ecrane.

Revenirea elevilor in clase-pericolul dependentei de ecrane.

Dependenta de micile ecrane ale telefoanelor,laptopurilor sau televizoarelor era o problema tratata cu maximum de interes inainte de criza sanitara.

Atunci recomandarea era sa limitam timpul petrecut de catre copiii nostri in fata ecranelor luminiscente.

Iata insa ca criza sanitara ne pune in fata regandirii acestui deziderat in aceasta perioada recomandandu-se scoala online.

Ce se intampla atunci cu pozitia dinaintea pandemiei?

Raspunsul este ca pericolul ramane acelasi doar circumstantele fiind cele ce obliga la reorientare:

Efectele periculoase ale școlii online se vor vedea imediat în comportamentul celor mici odată întorși la clase, susțin experții. Orele în fața ecranelor au creat dependență de tabletă, de telefon, de computer. Practic, s-a format un obicei, ceea ce va face dificilă readaptarea la ce a fost înainte de pandemie, respectiv acces limitat la tot ce înseamnă tehnologie. Problema este că tinerii vor renunța foarte greu la acest comportament. Și va fi nevoie de un efort comun și din partea dascălilor și din partea părinților pentru a-i convinge pe tineri să renunțe la device-uri.

Dragos Iliescu,profesor universitar spune :

Schimbări sunt rezonabil de puternice, pentru că n-a trecut o lună sau două luni, ca în vacanța mare, ci sunt 11 luni de ruptură radicală față de ce era anterior.

Am accentuat dependența de ecran, acel recomandat două ore.

Înainte de pandemie, ăsta era timing-ul recomandat pentru screen time, interacțiune cu ecranul, pentru un copil în preajma liceului.

Acele două ore s-au dus mult peste și studiile pe care le avem acum trasează o limită undeva la 9 ore și, deci de cinci ori mai mult de cât era recomandat anterior.

Există și avantaje în situația asta, nu numai lucruri negative.

Cu siguranță că 10 ore pe zi interacțiune cu ecran este mult prea mult.

Există repercusiuni serioase din punct de vedere psihologic, al dezvoltării emoționale, al contactului cu viața cotidiană, funcționalitate, relații sociale reale, deci repercursiunile sunt majore