Pe langa celelalte zile din an barbatii au si una oficiala a lor-9 Martie.

Pe langa celelalte zile din an barbatii au si una oficiala lor-9 Martie.

Este de notorietate ca barbatii au cam acaparat toate zilelel anului in favoarea lor , sarbatorindu-le fiecare cum se pricepe.

Asa ca iesitul la o bere cu prietenii ,o miuta cu camarazii de fotbal sau o partida de remi cu vecinii de bloc nu ar mai fi suficiente.

A fost nevoie ca,cineva, sa aiba inspiratia sa ,,oficializeze,, ziua de 9 Martie ca Ziua Barbatului.

Vremea buna si efectele ei aici : stiriturda.net/matei-cristian-promite-toate-arterele-vor-fi-asfaltate/?swcfpc=1

Asta vine ca o manusa sa oblojeasca ranile lasate de ,,chinurile,, zilei de 8 Martie cand dupa un buchet simbolic de flori acordate consoartei tot barbatii au prelungit cheful cu o cinzeaca sau o iesire la un restaurant.

Pe 9 martie, după Ziua Femeii, sunt sărbătoriți bărbații din lumea întreagă. 40 de Mucenici le aduce în dar tot atâtea pahare de vin, închinate sfinților care au suferit martirajul din anul 320, pentru credința creștină. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători de Primăvară.

Bătrânii spun că zilele capricioase ale babelor iau sfârșit, lăsând loc zilelor calde ale moșilor, compensând prin bunătate și înțelepciune. Astfel că, odată cu 9 martie, vom putea avea șansa să primim primăvara cum se cuvine.

Traditii si obiceiuri de Ziua Barbatului.

-În această zi, bărbații obișnuiesc să meargă la pescuit, iar cel care va prinde 40 de pești, va trebui să mănânce unui viu ca să aibă noroc tot anul la prins pește.

-„Dezlegarea postului” la băutură are o semnificație mai puțin știută. Este considerată o probă de autocontrol pentru bărbați.

-Pentru a fi protejați de rele tot restul anului, cei care consumă toate cele 40 de pahare trebuie să-și păstreze cumpătul.

-Legenda celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia este închinată credinței supreme, pentru care aceștia s-au sacrificat și au îndurat chinuri cumplite în numele dragostei purtat lui Iisus Hristos.

Ziua de 9 martie este încărcată de tradiții și superstiții urmate cu sfințenie de credincioși. 

-În ziua mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului. Acest moment este un prilej pentru săvârșirea numeroaselor ritualuri prin care oamenii din popor încearcă să alunge gerul.

-Pe 9 martie, bătrânii rostesc descântece, copiii dansează peste foc.

-Pământul se lovește cu bețe pentru a scoate căldura. În acest timp, tinerii bat tobele în sat.

-Bătrânii obișnuiesc să curețe gospodăria și ard gunoaiele cu foc adus din casă. Asta se întâmplă în ultima zi a Babelor, pe 9 martie.

-Gospodinele gătesc în această zi colaci în formă cifrei opt, numiți, în funcție de zonă. Colacii sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

Inspirat si de aici : www.stiridecluj.ro/