Omenirea se indreapta spre o criza economica mondiala majora?Care au fost ingredientele dezastrului economic global din 2007?

Omenirea se indreapta spre o criza economica mondiala majora?

Pandemia de COVID 19,explozia preturilor la energie si conflictul din Ucraina par sa conduca economiile mondale spre o noua criza majora.

Unele similitudini care au generat criza de la nivel global din 2007 fac ca specialistii sa preconizeze un nou colaps al institutiilor financiare si implicit a economiei mondiale.

Criza din 2007, cunoscuta si sub numele de criza financiara mondiala sau criza creditelor subprime, a fost o criza economica globala care a avut loc in perioada 2007-2008 si care a avut un impact major asupra economiei mondiale. Criza a avut la baza falimentul unor institutii financiare importante din Statele Unite, dar a afectat economiile din intreaga lume.

Criza a fost declansata de o serie de factori, inclusiv dezbateri privind dobanda din Statele Unite, care a dus la o crestere a creditelor subprime, adica a imprumuturilor cu dobanda mare oferite celor cu istoric de creditare slab. Aceste credite au fost apoi grupate si vandute sub forma de titluri financiare complexe, cunoscute sub numele de colaterale imobiliare (CDO-uri), care au fost achizitionate de banci si investitori din intreaga lume.

Cand piata imobiliara din SUA a inceput sa se prabuseasca, datorita scaderii preturilor locuintelor si cresterii numarului de credite neperformante, valoarea CDO-urilor a scazut dramatic, ducand la pierderi semnificative pentru banci si investitori. Acest lucru a dus la o criza de lichiditate, cu multe banci care au intrat in faliment sau au avut nevoie de ajutor din partea guvernului.

Criza a avut un impact semnificativ asupra economiei mondiale, cu recesiuni sau stagnari economice in multe tari, cresterea somajului si o scadere a nivelului de trai pentru multi oameni. Guvernele din intreaga lume au luat masuri pentru a sprijini bancile si pentru a evita o criza economica globala mai grava, prin intermediul unor pachete de stimulare economica si a altor masuri de politica monetara si fiscala.

Colapsul din 2007 a fost o criza financiara globala semnificativa, declansata de problemele din sectorul imobiliar din SUA si a avut un impact negativ asupra economiei mondiale. Cu toate acestea, masurile luate de guverne si banci centrale au ajutat la evitarea unei crize economice globale mai grave si au permis economiilor sa se recupereze treptat in urmatorii ani.

Evolutia pietei financiare de peste ocean par sa indrepte lumea spre o noua criza economica mondiala care, conform specialistilor,ar putea fi mult mai grava decat in anii 2007-2008.

Sursa foto : stiri-economice.ro