Ministrul Muncii face anuntul mult asteptat-vezi cum vor evolua pensiile in 2021.

Ministrul Muncii face anuntul mult asteptat-vezi cum vor evolua pensiile in 2021.

Poate vrei sa recitesti : stiriturda.net/cresterea-pensiilor-in-romania-doar-de-la-1-ianuarie-2022/?swcfpc=1

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma ca in maxim un an si jumatate vor creste si pensiile cele mai mici.

Ea a mai spus ca recalcularea celor 5 milioane de pensii in perioada imediat urmatoare este acela de a creste pensiile mici cat mai repede.

Raluca Turcan a mai adaugat :

Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede.

Referindu-se la discutiile din spatiul public referitoare la pensiile speciale a punctat :

În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem.Au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă.

Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul.

În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență/

Ministrul Muncii arata de ce anume va tina cont noua formula de calcul :

Avem diverse scenarii de lucru, vă spun. Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică: mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori.

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulţeşte  cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoarePensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie

Modul de calcul al pensiilor speciale a fost tot timp o disputa electorala si inca nu s-a gasit o solutie in privinta acestora.

Vezi si aici : minadestiri.ro/reformarea-sistemului-de-pensii/