Eruptie violenta in Europa-vulcanul de pe Insula La Palma arunca gaze toxice in atmosfera.

Inceputa acum o saptamana ,eruptia vulcanului de pe insula La Palma arunca nori toxici deasupra Europei.

In urma eruptiei a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum in timp ce conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui.

Vezi si : https://stiriturda.net/ministerul-mediului-norul-saharian-ajunge-in-romania/?swcfpc=1

Precedat de mai multe cutremure ,eruptia a putut fi preconizata insa pagubele materiale sunt mari iar valorea lor va creste pentru ca se asteapta ca eruptia sa dureze doua -trei luni.

Silviu Gurlui profesor la Facultatea de Fizică din Iași a declarat :

Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă.

Conform site ului  digi24.ro, o cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa iar ioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

In Romania norul era asteptat sa intre duminica prin vest in tara iar pana luni sa cuprinda tot teritoriul Romaniei.

Captura foto : http://monitoruldecluj.ro