Dubla semnificatie a zilei de 9 mai-Ziua Europei si Ziua Independentei Romaniei.

Dubla semnificatie a zilei de 9 mai-Ziua Europei si Ziua Independentei Romaniei.

Ziua de 9 mai este o zi importantă în istoria României și a lumii. Este Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Această zi este sărbătorită în multe țări europene, marcând sfârșitul celui de-al doilea război mondial și fondarea Uniunii Europene.

În primul rând, Ziua Europei este sărbătorită pe 9 mai, fiind aniversarea declarării istorice a „Declarației Schuman”. Această declarație a fost făcută de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe în 1950, și a avut ca scop crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), primul pas în procesul de integrare europeană. În prezent, Uniunea Europeană este compusă din 27 de state membre și promovează cooperarea și solidaritatea între țările sale membre.

În România, 9 mai este și Ziua Independenței de Stat a României, care marchează aniversarea proclamării independenței de stat a României față de Imperiul Otoman în 1877. Această zi este sărbătorită în mod oficial începând cu anul 1878 și a fost un moment important în istoria României.

Pe parcursul anilor, Ziua de 9 mai a devenit o sărbătoare națională importantă în România, marcând atât istoria națională cât și integrarea europeană. În această zi, se organizează ceremonii oficiale și evenimente publice, inclusiv parade și concerte, pentru a celebra aceste momente importante.

Astfel,Ziua de 9 mai este o zi semnificativă atât pentru România cât și pentru Europa. Sărbătorirea acestei zile aduce aminte de istoria și valorile care ne unesc ca europeni, precum libertatea, pacea și unitatea.

Sursa foto : renasterea.ro