Comisia de Disciplina UEFA-Coltescu si Sovre nu au fost rasisti.

Comisia de Disciplina UEFA-Coltescu si Sovre nu au fost rasisti.

UEFA a renuntat in urma analizarii starii de fapt la acuzatiile de rasism impotriva arbitrilor romani Sebastian Coltescu si Octavian Sovre.

Vezi si : stiriturda.net/frf-doua-scenarii-pentru-repornirea-fotbalului-amator/?swcfpc=1

Situatia delicata a aparut la jocul de Champions League disputat pe 8 decembrie 2020 dintre PSG si Basaksehir.

Webo, Demba Ba, jucător la Bașakșehir, și alți membri ai delegației turce, l-au acuzat de rasism pe Colțescu, cele două echipe refuzând să mai continue partida. Reluată a doua zi, cu alți arbitri iar dupa o ancheta de doua luni,inspectorul UEFA a ajuns la concluzia ca nu a fost rasism ci o conduita incorecta . Asta atat în cazul lui Colțescu cat si al asistentului Octavian Șovre, care folosise aceleași cuvinte.

Conform gsp.ro iata toate masurile dispuse de UEFA :

  • Sebastian Colțescu a fost suspendat până la sfârșitul sezonului, pe 30 iunie 2021. NU are voie să oficieze în nicio competiție, fie ea Liga 1, Liga 2 sau meci european!  Și obligat să participe la un program educațional înaintea datei de 30 iunie 2021.
  • Octavian Șovre nu este suspendat, dar trebuie să participe și el la acel curs. În același timp însă, UEFA l-a pedepsit și pe Pierre Webo, suspendându-l un meci pentru comportament nesportiv. Ceea ce confirmă cartonașul roșu pe care i-l arătase Hațegan în timpul partidei, pentru proteste repetate.
  • Conform aceluiasi site a mai urmat :
  • Să-l suspende pe Sebastian Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcții de arbitru până la sfârșitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 
  • Sebastian Coltescu va participa la un program educațional înainte de 30 iunie 2021.
  • Octavian Sovre a fost avertizat pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 
  • Octavian Sovre va participa de asemenea la un program educațional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021. 
  • Prin această decizie, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de joc au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) al “Regulamentului disciplinar UEFA” și articolul 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA” (obligația de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 din “Regulamentul disciplinar UEFA” (rasism și alte conduite discriminatorii).
  • Comisia de Etică și Disciplină este de acord că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii și a cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus. 
  • În ceea ce îl privește pe Pierre Webo, antrenor secund al formației İstanbul Bașakșehir, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a decis că incidentele pentru care a primit cartonașul roșu au avut loc înainte de evenimentele care au dus la deciziile de mai sus, și a decis să îl suspende pentru un meci în competițiile UEFA pentru comportament nesportiv