Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj- instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj- instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.

Poti vedea si aici : stiriturda.net/consiliul-judetean-cluj-expozitie-inedita-de-martisoare-pictate-pe-sticla/?swcfpc=1

Consiliul Judetean Cluj isi arata din nou disponibilitatea de a sprijini cultura autohtona si nu numai precizand pe pagina oficioala de facebook :

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, și Radio Renașterea pornesc, începând cu 18 martie 2021, într-un proiect comun, numit „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj”.

Vom păși cu toții, prin intermediul undelor radiofonice și a paginii de Facebook Tradiții clujene, în universul fascinant, dar mai puțin cunoscut al vechilor monumente istorice clujene. Vom trece pe sub portaluri încărcate cu simboluri străvechi, încrustate în lemn, vom descifra tainele Vechiului și Noului Testament, în amplele ansambluri de picturi murale ce împodobesc interioarele întunecate și ne vom închina la aceleași prețioase icoane de secol XVIII, asemeni străbunilor noștri.

Proiectul se va întinde pe toată durata acestui an, cele peste 70 de biserici din lemn din secolele XVII-XIX fiind prezentate pe rând la Radio Renașterea în fiecare joi, la ora 15.00 și, în paralel, pe pagina de Facebook Tradiții clujene. Invitată în cadrul rubricii realizate de Grigore Sâmboan este Consuela Bendea, consultant artistic în arhitectură și artă tradițională la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Biserica de lemn este cea mai înaltă expresie a civilizației lemnului caracteristică spațiului românesc, un vârf al arhitecturii tradiționale, o minunată îngemănare a unor remarcabile tehnici de construcție, cu măiestria unor pictori muraliști și iconari și cu priceperea unor meșteri dulgheri anonimi.

Valoarea ei este, în același timp, una identitară, căci biserica a însoțit viața comunităților de români din Transilvania în toate momentele importante, de la botez până la moarte, fiind o expresie a rezistenței credinței ortodoxe de-a lungul veacurilor de constrângeri. Haideți să (re)descoperim împreună acest tezaur al nostru, prin intermediul rubricii „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj”!

Să învățăm să îl prețuim, în speranța că acest patrimoniu de mare valoare al județului va ieși din conul de umbră în care se află acum și va fi salvat printr-un amplu program, inclus în circuite turistice și așezat acolo unde îi este locul!

Sursa : facebook.com/cjcluj