Biblioteca Judeteana Octavian Goga va organiza maine evenimentul numit ,,Leonida Neamtu is back in town,,.

Biblioteca Judeteana Octavian Goga va organiza maine evenimentul numit ,,Leonida Neamtu is back in town,,.

Evenimentul va avea loc imarti , 10 mai , incepand cu orele 11.00 in foaierul institutiei.

Poate ai ratat : stiriturda.net/a-ix-a-editie-a-concursului-national-de-lectura-batalia-cartilor/?swcfpc=1

Consiliul Judetean Cluj :

➡️ ,,𝐋𝐞𝐨𝐧𝐢𝐝𝐚 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭𝐮 𝐢𝐬 𝐛𝐚𝐜𝐤 𝐢𝐧 𝐭𝐨𝐰𝐧!”, 𝐥𝐚 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧𝐚 ,,𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” 𝐂𝐥𝐮𝐣

📌 Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj-Napoca, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, găzduiește marți, 📅 10 mai 2022, de la ora 13.00 ⏰, în foaierul instituției, evenimentul ,,Leonida is back in town!”.

📌 Acesta este organizat de Editura Publisol și este prilejuit de lansarea cărții ,,Strania poveste a ,,Marelui Joc”, cel de-al 19-lea volum din seria de reeditări Leonida Neamțu. Seria cuprinde, până acum, 24 de titluri apărute în 19 volume.

📖📌 Cartea 📕 debutează cu un text ca o pagină de jurnal, pentru a continua ca o piesă de teatru, prin prezentarea personajelor, urmând, apoi, ca cititorii să afle de dispariția unui poet pe nume Dhimitrie, ce stârnește rumoare printre prietenii și cunoscuții acestuia. În încercarea de a-i da de urmă, aceștia ajung să-și amintească tot felul de lucruri cu și despre el, pornind într-o călătorie inițiatică, atât exterioară, cât și lăuntrică. Este cartea lui Leonida Neamțu cu personajele cele mai stranii și interesante, din care nu lipsește, desigur intriga țesută în felul atât de propriu al autorului.

📌Evenimentul ,,Leonida Neamțu is back in town!” oferă clujenilor nefamiliarizați cu cărțile lui Leonida Neamțu o ocazie de a face cunoștință cu un scriitor atipic, inclasabil, chiar, care le-a umblat pe străzile orașului și a cărui operă cuprinde peste treizeci de titluri. Iar celor care sunt deja imersați în universul autorului, le prilejuiește o întoarcere pe firul amintirilor, prin invitați care vor vorbi despre operă și om, dar și prin momente speciale, de artă și literatură.

Editura Publisol se adresează, astfel, cu această serie de autor „adolescenților de toate vârstele”.📌

Invitații care vor lua cuvântul sunt următorii: Ovidiu Pecican – scriitor, istoric, publicist și profesor al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Crin-Triandafil Theodorescu – paroh al Bisericii Lușca (Năsăud), speolog, cititor învederat, expert în Leonida Neamțu, Marcel Petrișor – scriitor, jurnalist, navigator, curator de artă, inițiator, organizator și promotor al Campionatului Național de Endurocross și Constantin Cubleșan – prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar, profesor al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, acesta din urmă urmând să aibă o intervenție audio, înregistrată.Ovidiu Pecican și Constantin Cubleșan fac parte din colectivul redacțional al ,,Revistei Steaua”, revistă în cadrul căreia a activat și Leonida Neamțu, fapt regăsit în romanul semi-biografic ,,Legenda cavalerilor absenți”, în care povestește despre viața în redacție, pe vremea în care la conducere era scriitorul modernist A.E. Baconsky.

În cadrul evenimentului vor avea loc și trei momente artistice:

✅ expoziția pictorului Claudiu Presecan,

✅ recitalul – lectură al actorului Robert Gutunoiu și

✅ proiecția, în premieră, a unui scurtmetraj inspirat din proza lui Leonida Neamțu, regizat de Adrian Câtu.

🎤Moderatorii discuției vor fi Hadrian Mateescu – director editorial Publisol și Mina Decu – redactoarea seriei de autor Leonida Neamțu.Invitații vor vorbi pe teme diverse din opera autorului clujean, dar și din viața lor cu cărțile, poveștile și chiar și persoana lui Leonida Neamțu.

***📌 Leonida Neamțu s-a născut în 1934, la Soroca (azi, Republica Moldova).În 1940, odată cu ocuparea Basarabiei, familia se refu¬giază în Maramureș, locuind în Vișeu, apoi în Sighet. După studiile liceale, urmează cursurile Facultății de Filologie a universității clujene.Debutează, în 1952, cu un volum de poezii, în ,,Almanahul literar”, revistă coordonată de poetul A.E. Baconsky. Începând cu anul 1964 începe să publice exclusiv romane. Devine redactor la ,,Almanahul literar” (care își va schimba numele în ,,Steaua”) și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Moare pe 25 octombrie 1991, la Cluj-Napoca, lăsând în urmă peste treizeci de volume publicate și câteva manuscrise. Leonida Neamțu este un scriitor care scapă oricărui tip de încadrare literară.

A abordat genuri ca romanul SF sau de aventuri și a trecut, firește, și prin cel polițist, integrând însă, în toate, umorul negru, absurd și referințele culturale.

➡️ Partenerii de promovare ai evenimentului sunt Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, Consiliul Județean Cluj, Radio România Cluj.

Foto : facebook.com/cjcluj