Angajatorii pot reduce timpul demunca al angajatilor cu 80%-Klaus Iohannis a promulgat legea kurzarbeit.

Angajatorii pot reduce timpul demunca al angajatilor cu 80%-Klaus Iohannis a promulgat legea kurzarbeit.

Presedintele Romaniei ,Klaus Iohannis , a promulgat un act normativ aprobat de de Parlament la inceputul lunii martie.

Poate te intereseaza : stiriturda.net/presedintele-romaniei/?swcfpc=1

Acesta act normativ face referire la posibilitatea angajatorilor ca in stare de urgenta ,alerta sau asediu, de a reduce timpul de lucru al angajatilor la 80% .

Acest fapt va duce la micsorarea salariului cu 25% pentru angajat din care statul va prelua 75% din diferenta ce o pierde angajatul.

În raportul Comisiei de muncă se preciza că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%, deoarece s-a constatat că în perioada stării de alertă sau de urgenţă activităţile entităţilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

Concret, angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Nu va fi acoperit de către stat tot salariul angajatului, ci până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Pe perioada de aplicare a programului „kurzarbeit” sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus.

Sursa : digi24.ro