Agentia Europeana pentru Medicamente – vaccinul AstraZeneca a fost aprobat.

Agentia Europeana pentru Medicamente a aprobat azi vaccinul AstraZeneca pentru a fi folosit in statele Uniunii Europene.

EMA recomanda utilizarea serului AstraZeneca la persoanele peste 18 ani.

Intrucat nu exista nu exista rezultate suficiente pentru persoanele peste 55 de ani , AstraZeneca nu poate certifica eficienta pentru aceasta categorie de varsta.

Agentia Europeana a explicat totusi ca :

Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE – el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

AstraZeneca a solicitat oficial la 12 ianuarie o autorizare de comercializare condiţionată pentru vaccinul său în cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

O limită de vârstă pentru accesul la vaccin ar constrânge majoritatea guvernelor europene să-şi reexamineze strategia bazată pe vaccinarea prioritară a persoanelor în vârstă.

Decizia EMA intervine în contextul în care grupul farmaceutic britanico-suedez este de mai multe zile ţinta criticilor liderilor europeni, după ce a explicat că nu va putea livra decât ”un sfert” din dozele promise iniţial Uniunii Europene pentru primul trimestru al acestui an.

Sursa : http://www.monitorulcj.ro/