Administratia Locala condusa de Matei Cristian inchide gura lelitelor politice din opozitie-decontaminarea sitului de le Postarat a demarat.

Administratia Locala condusa de Matei Cristian inchide gura lelitelor politice din opozitie-decontaminarea sitului de le Postarat a demarat.

O postare pe pagina facebook.com/PrimariaTurdaOficial aduce lamuriri vis a vis de situl poluat de la Posta Rat :Transformăm situl poluat de la Poșta Rât în spațiu verde.

💚Știați că ❓ În perioada, 1954-1983, în această zonă au fost depozitate necontrolat deșeuri rezultate din procesul de fabricare a lindanului, pesticid utilizat în agricultură care este foarte toxic atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană. Prin proiectul „Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda)” au fost demarate lucrările de decontaminarea a sitului și transformarea acestuia într-o zonă verde de utilitate publică.Lucrările prevăzute au ca scop eliminarea sursei de contaminare de la suprafață și de adâncime și nu în ultimul rând, eliminarea riscului de contact pentru cetățenii municipiului.

Până la această dată, s-au realizat următoarele:

☑ a fost împărțită suprafața potențial contaminată

☑ s-au prelevat 3.000 de probe, cu forare până la 3 metri adâncime; toate probele au fost analizate pentru depistarea HCH total precum și a altor contaminanți de sol.

☑ analizarea chimică a lemnului; rezultatele au confirmat existența compușilor chimici periculoși la mai mulți copaci care au fost îndepărtați și vor fi transportați la un incinerator.Important

Defrișarea copacilor a fost efectuată conform prevederilor amenajamentului silvic și după obținerea aprobărilor din partea Ministerului Mediului și Pădurilor.

Săptămâna aceasta au fost demarate lucrările de organizare de șantier care constă în:

➡ execuţia unei platforme de aproximativ 11.500 mp care presupune decaparea stratului natural și compactarea terenului în vederea așternerii geotextilului și a balastului,

➡ efectuarea trasării și materializarea picotării celor 18 puncte unde se vor realiza puțurile de forare pentru monitorizarea apei.

➡ trasarea zonelor contaminate de pe suprafața organizării de șantier în vederea excavării acestora.

➡ realizarea unui dig de protecție (necesar din cauza posibilității ieșirii din matcă a râului Arieș).

➡ se realizează împrejmuirea șantierului.Proiectul cuprinde lucrări foarte ample, iar după ce acestea vor fi finalizate, solul decontaminat va fi acoperit cu un strat de balast și pământ vegetal, urmând să fie plantați arbori.

Astfel, prin toate aceste acțiuni va fi înlăturat efectul poluării asupra mediului înconjurător și asupra populației, iar orașul nostru va avea încă o zonă verde frumoasă!

Poate ai ratat : https://stiriturda.net/matei-cristian-nu-confundam-administratia-cu-politica/?swcfpc=1